AHTER DESTAN İLE NESİLDEN NESİLE ÇOCUK ŞARKILARI
“Koro şefi ne iş yapar?” Yalnızca, müziği toplu şekilde icra edebilmesi için koronun başında tempo atıp sufle mi verir? Yoksa, bestecinin müziğini alıp, kendinden sihirler ekleyip, dinleyiciye mi iletir? Korolar sivil ve sesli toplum örgütüdür ve şef, işte bu en güzel birlikteliğin lideri...
Yazdığı çocuk şarkıları, halâ büyük-küçük demeden herkesin dilinde olan Besteci Muammer Sun ’un, dinleyen herkesin yüreğine dokunabildiği eserleri; Doç. Ahter Destan’ın yönetiminde ve genç Piyanist Begümhan Gençgönül’ün eşliğindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çocuk Korosu tarafından 2011 yılında ve Erkin Onay’ın yaptığı kayıtlar yayınlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan 2020 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100.yıl dönümünde, “çocuklara özel bir armağan” olarak ve “Nesilden Nesile Çocuk Şarkıları” başlığıyla yayınladığı, Muammer Sun’un eserleri; çocuklara en güzel ve en büyük armağan olarak sunuldu. Koro Şefi Mete Gökçe; Hürriyet Gösteri Dergisi’nin 332.sayısında, Ahter Destan ile albüme ve Muammer Sun çocuk şarkılarına dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Yazısında Gökçe; bir ustanın sihirli yönlerine takılıp kalırken, “Ahter Destan’ın parmaklarında, herkesin adeta eşit ve mutlu bir ülkede geziniyor” olduğuna vurgu yapıyor, ülkemizde niteliği yüksek bir koro kaydının, artık herkese ulaşabilmesi bakımından dikkatleri o yöne çekiyor. Destan da; “müziği yeni öğrenen çocukların, üst seviyede korolarda olmasının gerekliliğini” anlattıktan sonra, “böyle bir kayıtta en önemli noktanın, her şarkıda, düzgün Türkçe’nin, müzikal cümlelerin iyi nüanslarla ve koroda iyi bir tını dengesi yakalanmasına özen gösterilerek sunulması” hususunun altını çiziyor. Yaptıkları kayıtta “bir çocuk şarkısının yorumlanmasında, korodaki çocukların algısının önemi”ni vurgulayarak, hem çocuklar için bunun bir hak olduğunu, hem de hak verildiğinde onların sezileriyle ne muazzam sonuçlar ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kendilerinin de çocuklara “bu dünyanın geleceğinin onlar olduğunu hissettirilebilmesi” bakımından, kıymetli bir sonuca ulaştıklarını ekliyor. “Bir koro şefinin, çocuk duygularının tümünü hissedebilmesi, besteci, şarkı ve çocuklar arasında gerçek iletişimi sağlayabilmesi için büyük bir bakış açısına ve meziyete sahip olabilmesi” bakımından daha farklı yönlere ihtiyaç olduğunu anlatıyor.
Ortaya çıkan keyifli albüm ve söyleşide; bir usta koro şefinin içine sinen yorumların, dinleyiciye ulaşmasındaki haklı mutluluğu ve koroya olan bitmeyen sevgisi; CD ile dinleyene, söyleşi ile okuyucuya ulaşıyor.