Ne Demiş Mevlana?

İzmir Devlet Opera ve Balesi; "Mevlana’nın Çağrısı" adlı bale eserini, 9 Ekim 2014 Perşembe akşamı yeniden sahnelenecek.

MEVLANA’NIN ÇAĞRISI, yoğun talep üzerine 11 Aralık’ta ek temsille yeniden sahnede…

 

“New Age”in ülkemizdeki en önemli temsilcisi Can Atilla’nın müziği, Mehmet Balkan’ın  koreografisi, Şefik Kahramankaptan’ın librettosu ile sunulmakta olan Mevlana’nın Çağrısı, Türk ve dünya tarihinin en önemli düşünürlerinden Mevlana Celaleddin Rumi’nin yaşamı, felsefesi ve evrenselleşmesini dans diliyle anlatmaktadır.

Eserin İzmir sahnelemesini Lale Balkan üstleniyor. Dekor tasarımları Tayfun Çebi, kostüm tasarımları Aydan Çınar, ışık tasarımları Tarı Deniz, video projeksiyonu Şafak Türkel tarafından hazırlandı. Başlıca rollleri; Ziya Azazi, Dolun Doyran, Tolga İyiuyarlar, Emre Kaynarsu, Doruk Demirdirek, Egemen Kement, Yasemin Altınel, Aslı Kaynarsu, Burcu Olguner, Cihan Genek, Gökhan Bucuga, Bülent Özdemir üstleniyorlar. Mevlana’nın Çağrısı’nın müziği, klasik orkestra bant kaydı; Ney, Ud, Kudüm ve Vurma Çalgıdan kurulu dört Alaturka saz eşliğinde sunulmaktadır.   

Mevlana’nın Çağrısı’nda; Mevlana düşüncesinin toplumda kabul görmesi, Şems-i Tebrizi ile karşılaşma, semanın doğuşu ve yaygınlaşması, Şems’in kayboluşu, Mevlana’nın yedi öğüdü ve çağrısı dans estetiği ile sunulmakta; evrendeki en temel hareket “dönme” vurgulanmakta; böylece dünyanın kendi etrafında dönüşüyle sema arasındaki ilişki anlatılmaktadır.

13. yüzyılda dünya tarihininin en önemli düşünür, ozan ve önderlerinden Mevlana (1207-1273), öğretisi ile günümüzde dahi büyük kabul görmekte, yapıtları başta Batı dilleri olmak üzere onlarca kez çevirilerek yayınlanmış, dünyanın “dönen dervişler” tanımlamasıyla tanıdığı sema gösterisi bir ritüel olmanın yanı sıra dans türü olarak da kabul edilmiştir. 

Mevlana’nın Çağrısı’nın müziğini yazan Can Atilla, Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirip bir süre Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda sanatçı olarak görev yapmıştır. “Mevlana 800. Yıl Oratoryosu”nu 2007 Mevlana Yılı’nda yazmış; eseri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu tarafından seslendirilmiştir.   1992-2010 yıllara arasında Türkiye, İngiltere, Hollanda ve Almanya’da toplam 12 albümü yayınlanmış, gerek ülkemizde gerekse de yurt dışında çok sayıda ödül kazanmıştır.

Eserin koreografisini gerçekleştiren Mehmet Balkan, sanat yaşamına 17 yaşında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solist dansçı olarak başladı. Bir süre sonra Türk balesinin kurucusu ve Londra Kraliyet Balesi Direktörü ünlü koreograf Dame Ninette de Valois’nın davetiyle İngiltere’ye giden Balkan, 1977 yılından başlayarak Avrupa’nın hemen hemen tüm büyük bale topluluklarında başroller üstlendi. 1982 yılında Almanya’nın “En Ünlü Yüz Kişi”si arasına giren sanatçımız, Avrupa’nın yanı sıra ABD, Japonya ve Çin’de pek çok kez konuk dansçı olarak başroller üstlendi. İlk koreografi çalışmalarına Belçika Kraliyet Balesi’nde başlayan Mehmet Balkan, uzunca bir süre Hannover Devlet Balesi Direktörlüğü görevini üstlendi. 1994 yılında Japonya’da yapılan Dünya Koreografi Yarışması’nda “En İyi Koreograf” ödülü kazandı. 2002-2007 yıllarında Portekiz Devlet Balesi Direktörlüğü görevini üstlendi. Dance Europa Bale Dergisi tarafından 2001, 2003 ve 2006 yıllarından “Avrupa’nın En İyi Beş Bale Direktörü”nden biri seçilen sanatçı, ülkemizde de çok sayıda ödüle layık görüldü. 1999 yılında yeniden ülkemize döndü. Bir süre Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen Mehmet Balkan’ın koreografisini yaptığı seksenden fazla bale, dünyanın en önde gelen bale topluluklarınca sahnelenmektedir.  

 Mevlana’nın Çağrısı, 11 Aralık’taki ek temsilin ardından, 28 Aralık’ta Muğla’da; 30 Aralık’ta da Denizli’de sanatseverlerin izlenimine sunulacak.