ZORBA 27 Eylül’de Çeşme’de sahnelenecek…
Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’in koreografisiyle sahnelenen Zorba’yı Polonyalı koreograf Anna Krzyskow sahneye koydu. İki perdelik balenin eser sorumluluğu Zeynep Sunal’a ait. Dekor tasarımcılığını Gülden Sayıl, kostüm tasarımcılığını Sevtaç Demirer, ışık tasarımcılığını da Oktay Kanca üstleniyor. Zorba balesinde başlıca rolleri; Kıvanç Ekin, Emre Kaynarsu, Aslı Kaynarsu, Dolun Doyran, Banu Dağcıoğlu, Sertan Yetkinoğlu, Çağın Hazar Özideş üstleniyorlar.
Zorba; yirminci yüzyılın en önemli Yunanlı yazar, şair ve düşünürlerinden biri olan Nikos Kazancakis’in aynı adlı romanından baleye uyarlanmıştır. Müziği, ege ezgileri ile süslüdür. Eserde, Türk ve Yunan halklarının ortak geleneğinde var olan makamsal müziğin melodileri belirleyicidir. Yaşama gücünün ölümsüz destanını, her türlü acı ve sıkıntının üstesinden gelmek adına verilen mücadeleyi anlatan eser, bir anlamda iki ayrı dünya ve iki ayrı uygarlığın buluşması olarak da adlandırılabilir.
Zorba’nın konusu şöyle: John adında bir Amerikalı Yunan geleneklerinin cazibesine kapılarak küçük bir Yunan kasabasına yerleşir; kasabanın güzel dulu Marina’ya aşık olur… Marina’nın köyün yakışıklı delikanlısının aşkını reddederek John’un aşkına karşılık vermesi kasabalılarca kabul görmez. Bu aşkı kabul eden tek kişi kimsesiz, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba’dır… Zorba, John’u kızgın köylülerin elinden kurtarmayı başarsa da Marina, intikam almak isteyen kalabalığın kurbanı olacaktır… Her şeye rağmen yeni bir hayat için teselli ve dayanma gücünün dans etmekle mümkün olacağı inancı kabul görecektir.
Zorba balesi, dünyada ilk kez 6 Ağustos 1988’de İtalya’da Arena di Verona’da, ülkemizde ise 11 Aralık 2010’da Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelendi.
Zorba’nın müziğini yazan Mikis Theodorakis (1925), Giritli bir baba ve İzmir-Urlalı bir annenin oğludur. Yaşamı, sanatsal etkinliklerin yanı sıra siyasal mücadele içinde geçmiştir. İtalya-Yunanistan savaşında, Yunanistan iç savaşında birçok kez hapse girip çıkan sanatçı, çeşitli dönemlerde politikanın içinde olmuştur. Sanatsal yeteneklerinin ülkesine duyduğu derin sevgiyle harmanlayan Theodorakis, Türk-Yunan dostluğuna büyük katkı vermiş; 1986’da kurulan Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği kurucuları arasında yer almıştır. Pek çok sahne eseri, orkestra eseri yazan sanatçının Zorba balesi, dünyada otuzdan fazla ülkede yüzlerce kez sahnelenmiştir.