Çocukları bale sanatı ile tanıştırmak ve sevdirmek amacıyla hazırlanan Balenin Büyülü Dünyası, Hülya Nüfusçu’nun metinleriyle sahneye uyarlandı. Klasik bale tarihinin en çok oynanan bale eserlerinden bazı bölümlerin sahnelendiği oyunda, İzmir Devlet Opera ve Balesi bale sanatçılarının yanı sıra, İZDOB Çocuk Balesi sanatçıları da görev alıyor.
Balenin Büyülü Dünyası’ndaki koreografiler, Serhat Nüfusçu ve Hülya Nüfusçu tarafından gerçekleştirildi. Oyunda; “Uyuyan Güzel”, “Kuğu Gölü”, “Giselle”, “Şımarık Kız” ve “Çeşmebaşı” balelerinden bölümler ile bale dersinden dekorculara, temsil öncesi hazırlığından bale tarihinde kostüm reformuna değin çok değişik konuları içeren yirmi bir ayrı koreografi sunuluyor. Oyunda; Tchaikovsky, Gounod, Badarzewska, Paderevsky, Offenbach, Minkus, Orth, Strauss ve Ferit Tüzün’ün müzikleri kullanılmaktadır. İki anlatıcı ve banttan müzik eşliğinde sunulan gösterinin dekorlarını Kaan Güreşçi, kostümlerini Sevda Aksakoğlu, ışıklarını Oktay Kanca hazırladı. Oyunda rol alan dansçılar şunlar: Leman Lal Şendil, Burcu Erkan, Aslı Yavaş, Müge Açıkgöz, Deniz Güçer, Damla Acar, Selin Tuncer, Göksu Kaçan, Gülfem İncecik, Sinem Mert, Melis Kıvılcım, Gökhan Bucuga, Yiğit Olataş, Bora Acar Zöngür, Cihan Genek, Yağızhan Danış. Anlatıcılar ise; Fırat Halavut, Güneş Ertürk, Cihan Özmen ve Ada Cenan.
Balenin Büyülü Dünyası, bale sanatı ile ilgili bilinen ve az bilinenleri açıklamak; ışık, dekor, kostüm, aksesuarları ve işlevlerini anlatmak; dansçıların çalışmalarını anlatmak; çocukların yaratıcılığına ve estetik duyarlılık kazanmalarına katkıda bulunmak üzere hazırlandı.
Reji Ekibinden:
Merhaba, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Balenin Büyülü Dünyası adlı oyunuyla çocuklara yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Amacımız; sizleri bale sanatıyla tanıştırıp, sevmenizi sağlamak. Bu nedenle, dünyaca tanınan klasik balelerden bölümler seçtik, bunlara özgün koreografiler yaptık. Özellikle sizin gözünüzden ve düş gücünüzden baktık ve çoğu zaman içimizdeki çocukla fikir alışverişinde bulunduk; seveceğinizi düşündüğümüz bölümleri bir oyun kurgusu içinde derledik. Karşınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Balenin Büyülü Dünyası adlı Bale Oyunu, aslında balenin anlaşılması zor olmayan bir sanat olduğunu göstermek amacıyla yapıldı. İçinde baleyle ilgili birçok bilinmeyeni açıklayan; ışık, dekor, kostüm, aksesuar vb. işlevleri; dansçıların nasıl çalıştıklarını, bir saatlik temsil süresince sizlere ulaştırmak üzere kurgulandı ve her birinizin birey olarak kendini oyun içinde hissetmesini sağlayan diyaloglarla zenginleştirildi. Sanatın anlamayı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığından, bu temsilden sonra, birlikteliğimizin uzun yıllar süreceğini bilmek ve buna inanmak bizler için çok güzel bir duygu. Diliyor ve diyoruz ki; ileriki yaşamlarınızda gereksinim duyacağınız yaratıcılık ve estetik duyarlığa sahip olun. Ulu önder Atatürk'ün dediği gibi Alnında Işığı İlk Hissedenler'den biri olmak ya da izleyici olarak sanatçıların bu işi sürdürmelerini sağlayın. Bizleri alkışlarınızla destekleyin ve küçük yaşlardan itibaren sahne sanatlarının içinde yer alın. Bizlerin sahneden, sizlerin de oturduğunuz koltuklardan verilen enerji, emin olun ki, her iki tarafı da mutlu etmeye yeterlidir. Bugün bu salonda bulunan tüm çocuklarımızın, sonraki yıllarda çocuklarıyla birlikte bizleri izlemesi en büyük hedefimizdir. İyi Seyirler...