EVİN İLYASOĞLU
Allegro
Fethiye Klasik Müzik Festivali Fazıl Say’ın piyano resitaliyle sona erdi
* Fazıl mahkeme sürecinden olumsuz mu etkileniyor yoksa yaratıcılığı kamçılanıyor mu, onu zaman gösterecek. Ama tek gördüğümüz şey onu izleyen kitlenin bütün dünyada halka halka çoğaldığı. Fazıl bu konserin sonundaki coşkuya karşı nasıl sessiz kalabildiyse artık hukukçularımız da sessizce bu davayı sonlandırma nezaketi gösterseler!
Erken ölümüyle sanat çevresini yasa boğan üstün yetenekli viyolonselcimiz Benyamin Sönmez için Fethiye’de iki yıldır Klasik Müzik Festivali düzenleniyor. 28 yaşında ani bir kalp rahatsızlığıyla aramızdan ayrılan Benyamin, Ankara Devlet Konservatuvarı, Stuttgart Müzik Yüksekokulu ve Moskova Çaykovski Konservatuvarı’nda eğitim görmüştü. Çello dalında çağımızın en önemli solistlerinden Natalia Gutman’ın ve Heinrich Schiff’in öğrencileri olmuş, ünlü piyanist Oxana Yablonskaya ile konserler vermişti.
Fethiye’deki festivalin bence başlıca özelliği geçlere kapılar açması. Benyamin’in adına bir çello yarışması düzenleniyor; kazananlara parasal ödülün yanı sıra konser olanakları sunuluyor. Festivale katılan dünyaca ünlü sanatçıların yanında genç Türk sanatçılar da çalıyor.
Natalia Gutman iki yıldır festivalin konuğu. Çellistlerin ağırlık kazandığı festivale bu yıl Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Çellistanbul, CSO Çello Kuvartet ve Çelliçel gibi gruplar katıldı.
Fazıl Say kapanış konserinde çaldı
Festival Fazıl Say’ın piyano resitaliyle sona erdi. Fethiye Beşkaza Meydanı’nda yapılan açık hava konserlerine katılanlar arasında benim ağabeyim de vardı. Oradaki 7 binden fazla izleyicinin coşkusunu anlatmakla bitiremedi. Fazıl, Moussorgsky’nin Bir Sergiden Tabloları’yla başlayıp kendi yapıtlarını çalmış. Ama birden izleyiciden yükselen “Gezi” sloganı dalga dalga çoğalınca belli ki olay çıkartmamak, gerilimi tırmandırmamak için bir daha sahneye gelmemiş ve bis çalmamış. Kalabalık da ancak bir buçuk saat içinde dağılmış. İzleyiciler yalnız Fethiye’nin içinden değil, çevredeki beldelerden gelenler ve oralarda yerleşik İngiliz, Alman nüfusundan oluşuyormuş.
Daha birkaç gün önce İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Fazıl hakkındaki hükmünü açıklamış ve onu 12 ay hapse mahkûm etmişti. İyi halden dolayı 10 aya indirilen hapis cezası Say’ın sabıkasız olması nedeniyle ertelenmiş ve 2 yıl denetim süresi verilmişti. Fazıl’ın suçu, halkın bir kısmının benimsediği değerleri aşağılamaktı. Twitter yoluyla Ömer Hayyam’a ait olduğu bilinen dizeleri yinelediği için hüküm giyiyordu. Fazıl mahkeme sürecinden olumsuz mu etkileniyor yoksa yaratıcılığı kamçılanıyor mu, onu zaman gösterecek. Ama tek gördüğümüz şey onu izleyen kitlenin bütün dünyada halka halka çoğaldığı. Fazıl bu konserin sonundaki coşkuya karşı nasıl sessiz kalabildiyse artık hukukçularımız da sessizce bu davayı sonlandırma nezaketi gösterseler!
Ne kadar garip, bir yanda sanatının doruğuna tırmanmakta olan Benyamin’in acısı içimizde. Onun adını festivalle, yarışmalarla yaşatmaya çalışıyoruz, öte yanda dünyanın dört köşesinde tanınan uluslararası sanatçımızı alkışlamaktan, onu biraz daha yıpratmaktan korkuyoruz.
25.09.2013 Cumhuriyet