ERSİN ANTEP
Defter
Karşı komşu kapıyı açtığında kapatan insanlara dönüşen, “bir başkası”na tahammülü kalmayan insanlardan bir ülkü birliğine, gelecek birliğine ulaşma ihtiyacı olursa bu ancak “koro” gibi ortamlarla olur. İşte merkezi İstanbul Maltepe’de bulunan Sanatçılar Sanatseverler Kültür ve Dayanışma Derneği (SANSEV), bu bilinç ve gereklilikle; 4-7 Mayıs 2023 günleri arasında Maltepe Belediyesi Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde “8. SANSEV Uluslararası Çoksesli Koro Festivali”ni düzenledi. “Onur Bestecisi” olarak seçilen Cemal Reşit Rey eserleriyle hakkında özel etkinlik düzenlenen festivalde, Piyanist İdil Biret’e değer görülen “Çoksesliliğe Adanmış Yaşamlar Özel Ödülü”, eşi Şefik Büyükyüksel’e takdim edildi. Müjgan Özçay’ın sözlerini yazıp Hasan Uçarsu’nun bestelediği “Sansev Şarkısı” da, Bülent Halvaşi yönetimindeki Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi GSE Bölümü Müzik Eğitimi ABD Korosu tarafından ilk kez sunuldu. İskenderun’dan gelen, genç ve başarılı piyanist Dengin Ceyhan’ın gönüllü olarak eşlik ettiği koro ve şarkılarıyla etkinlik, bambaşka bir anlama kavuştu.
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 90 koronun (günlük ortalama) bini aşkın koristin ve bir o kadardan çok dinleyicinin buluştuğu festivalde, jüri üyeleri ile düzenleme kurulu, dört gün boyunca sabah 10’da başlayıp akşam 19.30’a kadar süren 14 oturumda gönüllü olarak büyük bir emek sarf etti. En küçüğünün 4-5 yaşında, en büyüğünün 80’lerinde olduğu koristler içinde inanması güç bir enerji yansıdı. İstanbul’un yanısıra Eskişehir (Anadolu Üniversitesi), İzmir (Işılay Saygın GSL) Akçaabat, Düzce, Balıkesir, Lüleburgaz, Tarsus, Derince gibi şehirlerden gelen koroların da aralarında olduğu topluluklar kendilerine hayran bıraktı.
5 Şubat’a kadar APKORD bünyesinde, Antakya’daki öğrencileriyle bu ve ülkemizin diğer koro şenlikle festivallerine hazırlanan Koro Şefi Sezgin Suna, 6 Şubat depreminde yitirdiği yakınları, koristleri, enkazlar arasından çıktığı dairesi, kullanılmaz hale gelen koro evini ardında bırakarak, adeta yıkılan mahallelerden yanına kattığı gençler ve çocuklarla birlikte İskenderun Gençlik Merkezi Korosu adı altında (yalnız) iki-üç günlük provayla Hatay’ı ve adeta tüm deprem yaşayan şehirleri temsilen sahneye çıktı. Beraberinde Antakyalı beş küçük de vardı. Muammer Sun’un “Sevgi Her şeydir” şarkısı o kadar güzel söylendi ki, yaralarını erteleyen koristler arasında birkaç güzel göz yeşermeye başladı, dinleyiciler bu şekilde sunulan muazzam müzikle çoktan başka bir duyguya sürüklenmişti. Münir Ceyhan’ın bestelediği ve Köy Enstitüleri’nin emektarlarından biri olarak hatırlanan, Aşık Veysel’i bu okullarda öğretmen yapan Ahmet Kutsi Tecer’in sözlerini yazdığı “Orda Bir Köy Var Uzakta” şarkısı ise, Sezgin Suna’nın düzenlemesiyle, anlamına yaraşır şekilde seslendirildiğinde artık kimse kendini tutamıyordu. Yıllardır pastoral bir havada ses verilen şarkı nihayet anlamını buldu ve o köydeki bizim sorumluluğumuzu sorgulayan gençlerle güçlendi. Son şarkı; depremden yaralı kurtarılıp hastanede annesiyle birlikte yaşam savaşını kaybeden Yağmur Rifaioğlu adlı çocuğa aitti ve koroya, SANSEV Minikler Korosu eklendi. Suna’nın aktardığında göre “babası depremin ilk dakikalarında enkaz altında hayatını kaybetmiş, Yağmur ve annesi ikinci gün koşullarında kurtarılıyor fakat Yağmur ambulansta, yolda, annesi de Adana’da hastanede hayatını teslim ediyor. Naaşları, yerlisi oldukları Antakya’ya defnediliyor. Küçük kardeşi Elâ’nın o gece anneannesinde kalması yaşamasına vesile oluyor ve halen aileden kalanlarla birlikte Antalya’da deprem(den bina)zede olarak yaşıyor. Okul öncesi öğretmeni olan annesinin hazırladığı bir kitap için yazdığı şiir için Yağmur, depremden birkaç gün önce bir müzik mırıldanmış ve 4 Şubat Cumartesi günkü koro çalışmasına şarkıyı Sezgin Suna’ya seslendirmiş, göndermiş.” Şarkı bitiminde kimsenin konuşacak hali yoktu, zorlukla birbirine vurulan ellerle yapılan alkış dinmek bilmedi. 7 Mayıs’taki ödül töreninde Sezgin Suna ve korosuna değer görülen Özel Ödül, tüm jürinin ve salonun ayağa kalkmasıyla Suna ile koristlerine takdim edildiğinde, sunuculuğu da üstlenen SANSEV Başkan Yardımcısı Müjgan Özçay duygularının baskısıyla sahnede bayıldı. Sağlık durumu iyi olan Özçay’a ilk müdahaleyi salonda bulunan bir sağlık personelinin yapılması, SANSEV Başkanı Nursel Öncül ile düzenleme kurulunun bilinçli şekilde bir yaklaşımıyla sağlandı. (SANSEV hakkında bilgi: http://www.sansev.org)