EVİN İLYASOĞLU
Allegro
İdil Biret, Japon şef Toshiyuki Shimada ve BİFO ile yarın akşam Lütfü Kırdar Salonu’nda 75. yaşını kutlayacak.
İşSanat, İstanbul’un seçkin bir sanat merkezi. Yıllardır başka merkezlerin getiremeyeceği boyutta bir bütçeyle, son derece nitelikli dinletiler sundu. Dünyanın nice ünlü müzikçisi Türkiye sahnelerinde ilk kez İşsanat’ta görüldü. Bu yıl bana en ilginç gelen sanatçıları, mezzosoprano Vivica Genaux ve Freiburg Barok Orkestrası eşliğindeki bariton Matthias Goerne. İşsanat, ilkelerinden biri olan gençleri destekleme projesine uygun olarak, önceki hafta genç solistlerle açılış yaptı. Her yıl açılışı yapan BİFO’yu genç müzikçileri keşfedip onlara arka çıkmayı ilke edinmiş şefimiz Gürer Aykal yönetti. Bu parlak yıldızların başında gelen obuacı Gülin Ataklı, tenor Doğukan Kuran ve soprano Ayşe Şenoğlu’nun ilk heyecanlarını paylaşmak ayrı bir kıvançtı. BİFO’nun şef Aykal yönetimindeki Borodin 3. Senfoni ve Rimski- Korsakov İspanyol Kapriçyosu yorumları ise her bir çalgı topluluğunun ince işlemeleriyle tarihi değer taşıyordu. Bir de salondaki kimi konuklar olduk olmadık yerde alkışlamaya kalkışmasalardı!
Kadıköy Süreyya Operası
Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi 10. sanat mevsimini kutluyor. AKM’nin devreden çıkmasıyla İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin temsilleri dokuz yıldır Süreyya Operası’nın sahnesinde yer alıyor. Bir yanda Kadıköy Belediyesi, öte yanda Devlet Opera ve Balesi, farklı iki kamusal kurumun on yıldır birlikte sürdürdüğü işbirliği. Bu dayanışmayı kutlamak, diğer kurumlarımızı da özendirmesini dilemek isterim. Bir yanda sahnenin alabildiği ölçüde opera temsilleri devam ediyor, öte yanda oda müziği konserleri, söyleşiler ve sergilerle seçkin etkinlikler sunuluyor. Murat Katoğlu ve Selami Öztürk’ün başından beri bu konudaki gayretlerini kutlamak gerekir. Sanatsal etkinlikleri başlatmak kolay, sürdürebilmek zordur.
İdil Biret yarın akşam BİFO’da
Bir zamanların harika çocuğu şimdilerin harika insanı İdil Biret, Japon şef Toshiyuki Shimada ve BİFO ile yarın akşam Lütfü Kırdar Salonu’nda 75. yaşını kutlayacak. Hem de ne kadar özel bir programla: Hidemith’in Piyano Konçertosu’nu ve Rachmaninof’un Paganini Teması Üstüne Çeşitlemeleri’ni çalacak. Konser, Amerika’nın az tanınan ama başlıbaşına tarihi bir kavşak olan bestecisi Charles Ives’ın Yanıtsız Soru başlıklı kısa orkestra parçasının ardından Hindemith’in hiç tanımadığımız piyano konçertosu ile başlıyor. İkinci yarı, ilk bölümün tersine çok tanınan, çok sevilen iki yapıtla sürüyor: Tüzün’ün Esintileri ve Rahmaninof’un Paganini Teması Üstüne Çeşitlemeleri.
Yaptığı yüzlerce kayıtla, dünyanın dört bir yanında verdiği sayısız konserle 5 yaşından 75 yaşına kadar İdil Biret başlı başına bir dâhi. O, kendini odalara kapatmış piyanosundan başka bir şey düşünmeyen, müzikten başka bir ses işitmeyen bir sanatçı değil. Öylesine çok boyutlu, tarihin derininden yola çıkıp içinde yaşadığı zamana kadar dünyayı izliyor ki! “Hızlı okuma” yöntemini öğrenmiş, yıllardır inanılmaz süratte kitaplar okuyor. Tarih, politika, sosyoloji, piskoloji, vb.
İşte yarın akşamki program da onun rengârenk kimliğini ortaya koyuyor: Son yıllarda bütün piyano yapıtlarını kayda alıp Naxos’tan piyasaya sunduğu Paul Hindemith’in büyük piyano konçertosunu çalması, hâlâ usanmadan yeni arayışlarda olmasının örneği. Zaten hep bunu söyler: “Bir eseri her çalışımda yenilikler bulurum.”
Şu sıralar her yerde politikacıların söylemlerinden bunalmış haldeyiz. İyi ki yaratıcı sanatçılarımız var. Yarın akşam İdil’i dinlemekle bu somut dünyadan kurtulup başka bir âleme göç edeceğiz.
16.11.2016 Cumhuriyet